LEREN VAN ROTTERDAM | 13 & 14 maart 2020

Als we één ding kunnen leren van het positief veranderen van de kledingketen, is dat elkaar inspireren en van elkaar leren een must is. Samen komen we tot nieuwe oplossingen en kunnen we bouwen aan een duurzame toekomst.

Net vóór ‘Corona’ hebben vier GROFFIES daarom in Rotterdam kennis gemaakt met BlueCity en Textilefabrique. Twee bijzondere plekken met elk hun eigen kijk op de circulaire economie en op oude textiele ambachten.  BlueCity is te vinden in Tropicana: een voormalig tropisch zwembad dat nu ‘een speeltuin is voor circulaire bedrijven, die met brein, ballen, lef en lol afkoersen op ’n economie waarin afval niet bestaat.’ Onder het genot van een drankje gemaakt van dennennaalden siroop van gerecyclede kerstbomen leidde teamlid Tom ons rond. Waar je in de jaren ‘80 nog kon zwemmen kon je vòòr ‘Corona’ nog op droge voeten feesten, en waar vroeger waterreservoirs zaten, zitten nu innovatieve start-ups, zoals Fruitleather, een afval-loos restaurant en binnenkort een ‘wet- en dry’ lab.

Textilefabrique is het initiatief van ontwerpster en kunstenares Maaike Gottschal’s. Een zeer inspirerende plek rond weven, natuurlijk textiel verven, en Japanse en Zuid-Amerikaanse textieltechnieken. Het is Maaikes persoonlijke missie om bewustzijn te creëren over het extreem hoge potentieel van textiel in onze cultuur. Daar kunnen wij ons natuurlijk helemaal in vinden!